Uppteckning nummer NM-HHA0428

Titel: Seder och föreställningar under julen.

Upptecknare: Selmer Andersson

Socken/stad: Torp

Om julkvällen var det vanligt, att man hade ett med flera armar försedt ljus (julljuset) brinnande på bordet. Sedan man ätit, reste sig alla upp och föllo på knä bredvid bordet. Man skulle då se efter, om det funnos några korn eller ärter under detta. Dess troddes komma dit af osynliga händer. Fann man något, så skulle det betyda, att det blefve godt år. Dettas beskaffenhet berodde på, hur fylliga och magra kornen eller ärterna voro. Under det de sökte lyste de sig med ljuset. Detta fick sedan ej brinna längre, utan det skulle vara kvar för att i svåra sjukdomsfall tjäna som botemedel.

Ur Hammarstedtska arkivet. Jul IV. Julskrock.